Skip to content

Sikkerhetspolitikk ikke avgjørende faktor for kampflyvalg

august 16, 2008


Vinner i design og youtube-klassen: Dassault Rafale

JAS Gripen er allerede anskaffet av to NATO-land, og vurderes seriøst av flere andre. Jeg har ikke lagt merke til at Tsjekkia – et av de planlagte baselandene for det amerikanske rakettskjoldet – har beveget seg spesielt langt bort fra USA etter at de valgte Gripen som nytt kampfly.

Dagens Gripen – og i enda større grad den fremtidsmodellen vi vurderer – er et fullt ut NATO-kompatibelt fly. Samtidig har vi en lang og god tradisjon for kampflysamarbeid over Atlanterhavet, og mange av de landene i Europa som i dag flyr F-16 som oss har amerikanske Joint Strike Fighter som en sterk kandidat til å overta etter disse, noe som selvsagt også er en interessant mulighet for oss. Atter andre allierte, herunder Storbritannia, Tyskland, Italia og Spania, flyr Eurofighter, mens Frankrike flyr sitt eget Dassault Rafale. Det finnes med andre ord ikke ett felles NATO-kampfly uansett – men vi ville aldri vurdere et fly som ikke var NATO-kompatibelt.

Dette er en helt annen situasjon enn den som rådet da vi valgte F-16-flyene, midt under den kalde krigen. Da var frihetsgradene Norge rådet over, ganske små. Utviklingen i europeisk og transatlantisk politikk har rett og slett gjort det fullt mulig for denne Regjeringen både å velge amerikansk gjennom JSF, eller europeisk og svensk gjennom Gripen. Kvalitet, pris og industripolitiske muligheter avgjør. Alt i alt er altså sikkerhetspolitikken ikke lenger den avgjørende faktoren for et norsk kampflyvalg, selv om, som det heter, alt henger sammen med alt.

Fra Espen Barth Eide i Regjeringen. Er det blitt slik at den avgjørende faktor er hvem som tilbyr flest arbeidsplasser? Vi får jo ikke noe stealth-fly uansett. Eide burde utdype hva han mener med at «alt henger sammen med alt».

Dassault Rafale vinner ihvertfall med tøffeste reklamefilm på youtube. (se også video av Eurofighter, JSF og Gripen)

Reklamer
Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: