Skip to content

Advarer mot private kriger

juli 6, 2008


Major General Smedley Darlington Butler

Men de norske offiserene og soldatene formidler et overveiende positivt inntrykk av personene som inngår i private vestlige styrker, dvs. firmaer som Blackwater og DynCorp. De opptrer både høflig og profesjonelt, mener nordmennene.

Dette fremgår i kaptein Jahn Arvid Svendsen nylig fullførte masteroppgave, «Det Norske Forsvaret i internasjonale operasjoner – utfordringer i møte med private militære aktører» på Forsvarets stabsskole. Se Aftenposten og Forsvarsnett.

I stedet for å nærmest støtte behovet for private armeer som BlackWater burde han se på de økonomisk strukturelle årsakene til krig. Utover problemet med å gjenkjenne venn og fiende på slagmarken handler dette om den økonomiske gevinsten visse aktører har av kriger, de kriminelle krigsprofitørene.

Problemet er ikke direkte de private soldatene (som alltid har vært der), men i større grad de private aktørene som står bak krigen. I nyere tid har dette vært Haliburton hvor dagens krigshauker tidligere har gjort karriere. Den satiriske filmen War Inc. belyser problematikken godt.

Les også klassikeren «War is a racket» av Major General Smedley D. Butler og «Hitler’s Secret Backers» av Sidney Warburg.

Reklamer

From → Forsvaret, Politikk

3 kommentarer
 1. Med «private soldater» mener jeg indirekte og medregnet flere enn «leiesoldater».

  Jeg tenker på historien om den franske krigsferierende unge kjekkas-aristokraten som døde under fangenskap i hundreårskrigen skrek «Rason» til den engelske bonden som bare hadde hørte om «Garson».

  Forskjellen på «løsepenger» og «bondegutt» er liten på fransk.

  Liker

 2. The Freaky Hijiki permalink

  «War is a racket» er genial!

  Lurer på om det var i masteroppgaven til Svendsen at det også kom fram at norske soldater i Afghanistan hadde misbrukt rødekors merket, noe som er et brudd på genevekonvensjonen, og at det nå har ført til etterforskning. Lite en har hørt i media om dette, men en hørte om det da det ble mistenkt at de colombianske styrkene som frigjorde Betancourt gjorde det samme. Jeg komme over opplysningene i et norsk militærblad som jeg leste i mai. De har en 3-4 sånne blader på magasinavdelingen hos Deichmanske, husker ikke akkurat hvilket av dem jeg leste det i. Det var også en artikkel i et av de bladene av vår kjære Thomas Hegghammer, FFI, om Al Quaidas treningsleire i Afghanistan. En av kildene han hadde brukt var 9-11 Commission report. Det synes jeg viser hvordan propaganda og løgner etterhvert lever sitt eget liv og blir vevd inn i den ‘offisielle’ sannheten.

  Her er noen internettlinker til de norske militærbladene. Interessant lesing, men noen av dem har bare en ‘forside’ på nettet:

  http://fofo.no/
  http://nor-miltids.com/
  http://oslomilsamfund.no/
  http://www.forsvarsforening.no/site/

  Har du fått med deg denne forresten: http://www.infowars.com/?p=3779
  Nå er det leiesoldater i krigen mot narkotika.

  Liker

 3. Takk for den utvilsomt mest intelligente kommentaren på min blogg til nå. Røde Kors var store i ratlines-operasjonen via Sveits til Roma mot slutten av WW2.

  Likevel:

  According to the International Committee of the Red Cross, «in the chaotic condition of Germany after the invasion during the final months of the war, the camps received no food supplies at all and starvation claimed an increasing number of victims» (Report of the ICRC, vol. III, p. 83). The Allies, despite protestations from the ICRC, had been continually bombarding the supply lines to the camps, exacerbating the already severe conditions which were prevalent near the end of the war. The ICRC had protested as early as 15 March 1944 about «the barbarous aerial warfare» (Inter Arma Caritas p. 78). Many tens of thousands of camp internees died, especially in the winter and spring of 1945, during the unimaginable turmoil which prevailed in the closing stages of the war. Epidemics of typhus in the camps were common.

  Heretical Press. En side man bør ta med noen klyper salt – ellers et glimrende eksempel på hvordan ytringsfriheten kan praktiseres.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: