Skip to content

40% åndelig fravær – er Norge forberedt?

mars 13, 2008

Norge vil ikke stoppe helt opp, og kan langt på vei tåle et sykefravær på 10-15 prosent, dersom vi rammes av en pandemisk influensa. Tjenestetilbudet vil bli redusert, men det vil likevel ikke være noen krise. Dersom fraværet øker til 40 prosent, blir situasjonen, en helt annen.
….
Ikke uventet vil mange samfunnskritiske tjenester rammes dersom nesten halvparten av arbeidstakerne blir syke, eller må holde seg hjemme av andre årsaker grunnet influensapandemi. Overraskende er det derfor når analysene viser at sektorene IKT og energi/kraft vil kunne opprettholde sine funksjoner også ved sykefravær på 40 prosent, men ikke dersom sykefraværet drar ut i tid. Da sliter også disse bransjene med å levere sine tjenester. Det samme gjelder dersom tilleggsfeil oppstår. Verken IKT- eller energi/kraft-sektoren vil ha kapasitet til feilretting, dersom 40 prosent av arbeidstakerne ikke kommer på jobb.

Gjensidig avhengighet tydeliggjøres både i scenarioverkstedet og i analysen av funnene. Alle leverandører av samfunnskritiske tjenester er på en eller annen måte avhengig av en eller flere andre sektorer. Eksempelvis kan et IKT-sammenbrudd føre til finansiell uro fordi tjenester som betalingsformidling og kontantforsyning ikke lenger går som normalt. Likeens vil sjåførmangel kunne føre til at livsviktige medisiner ikke kommer fram, og manglende kollektivtransport vil raskt føre til trafikkaos.

Jeg berømmer DSB for ypperlig journalistikk i sitt magasin Sammfunnsikkerhet og anbefaler deres gratis abonnement. Les statlig folkeopplysning om risiko uten overtydelig propaganda i siste nummer (PDF).

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: