Gå til innhold

Styrt evolusjon, fra eugenikk til transhumanisme

januar 25, 2008

Eugenics_congress_logo
Hvilken rolle bør staten ha i bruk av medisinsk teknologi og hvilke valgmuligheter har dagens foreldre? Hvor går grensen mellom å helbrede og å forbedre mennesket? Finnes det en liberal og human eugenikk vi kan etisk forsvare i dag?

Utviklingen innen medisinsk teknologi vekker en gammel debatt om styring av menneskets evolusjon. Da Charles Darwin forfektet at menneskets utvikling var et resultat av overført arvemateriale og introduserte evolusjonslære dukket en mindre kjent vitenskap opp. Det var først med Francis Galton og eugenikk (gresk ”som er av god fødsel”) at grunnlaget ble lagt for 1900-tallets besettelse av menneskelig perfeksjon.

Eugenikk ble utbredt i mellomkrigstiden i England, Tyskland, Italia, USA og Skandinavia. Den kulturelle utvekslingen mellom Norge og Tyskland var omfattende i denne perioden, også innen fysisk antropologi, raseforskning og eugenikk. Norge har som de fleste andre vestlige land en lang historie med overgrep mot individer i statens og vitenskapens navn. Kjemikeren Jon Alfred Mjøen var den mest profilerte tilhenger av eugenikk i Norge. I boken”Racehygiene” 1 fra 1914 foreslår Mjøen en rekke statlige tiltak for å bremse det økende antallet fattige og syke i samfunnet. Med dette kom akademisk rasisme, eugenikk og tvangssterilisering til Norge.

I mellomkrigstiden blomstret eugenikken over hele den vestlige verden. Det ble opprettet internasjonale organisasjoner for å spre læren om eugenikk. Den første internasjonale kongress for eugenikk ble av holdt i London i 1912. Eugenikk var datidens genetikk og fikk høy akademisk og samfunnsvitenskapelig status. Herbert Spencer, Aldous Huxley og mange andre intellektuelle var tilhengere av eugenikk. Den tyske rasebiologen Alfred Ploetz ble nominert til Nobels Fredspris i 1936 2 og det hele kuliminerte med grusomhetene i Nazi-Tyskland. 

Da Hitler kom til makten var eugenikken en sentral del av det tredje riket. En ny rase skulle dyrkes frem gjennom statlig styring av befolkningens reproduksjon. Av de mest inhumane prosjektene var ”Lebensborn” hvor tyske soldater ble oppfordret til å få barn med ”ariske” kvinner i okkuperte land. Vi kjenner alle den tragiske historien til barna fra dette eksperimentet. Les dette intervjuet med nordmenn som har levd med trakassering fra både staten og samfunnet i ”The chosen ones: The war children born to Nazi fathers in a sinister eugenics scheme speak out” 3

Etter krigen trodde mange at eugenikken forsvant med det tredje riket. Med oppdagelsen av DNA og den etterfølgende genetiske vitenskap mente man at man ville slippe den lite vitenskapelige raselæren. Ordet eugenikk ble erstattet med andre begrep som folkehelse og samfunnsmedisin. I Norge fortsatte staten med sterilisering og lobotomi frem til 1974 på de som ble definert som uønskede. 4 Samtidig foregikk statlige eksperimenter med LSD, elektroder og radioaktiv stråling. 5 I USA gikk de enda lengre gjennom å ansette tidligere forskere fra Nazi-Tyskland. 6

Parallelt med økende forståelse for genetikk økte interessen innen psykologien for sammenhenger mellom arv, miljø og intelligens (IQ). Arthur Jensen, Christopher Brand or Richard Lynn mente den genetiske faktoren av IQ var undervurdert til fordel for miljøet. Det ble gjennomført tvillingstudier for å avdekke forskjeller i miljø på kognitive evner og IQ. De mest kontroversielle forskerne mente at gjennomsnittelig IQ varierte mellom den europeiske, afrikanske og asiatiske rase. Høydepunktet i denne debatten kom med boken The Bell Curve i 1994. Høsten 2007 uttaler den 79 år gamle DNA-pioneren James Watson at ”svarte er mindre intelligente enn hvite” 7

Gamle fordommer lever i beste velgående men hva skjer når disse møter ny teknologi? Med gjennombruddene innen bioteknologi på 90-tallet oppstod en teknologisk optimisme hvor mennesket snart kunne overvinne døden. Med prøverørsbarn, fostervannsprøver, prenatal genetisk diagnose, medisinsk kloning, sædbanker og genterapi kan immortalitet virke innen rekkevidde. I dette intellektuelle klimaet oppstod en bevegelse hvor menneskets begrensninger ble sett på som midlertidige. Ved hjelp av medisinsk teknologi kunne vi snart bli sykdomsfrie og etter hvert overmenneskelige. Bevegelsen tok navnet transhumanisme for å signalisere sitt slektskap med humanismen og samtidig ta avstand fra den gamle eugenikken. Bevegelsen er i dag representert av personer som Nick Bostrom på Universitetet ved Oxford og organisasjoner som Institute for Ethics and Emerging Technologies. 8

Hvordan skiller dagens transhumanisme seg fra eugenikken i mellomkrigstiden? Eugenikken kom i to utgaver, en positiv og en negativ. Den positive skulle hjelpe de begavede med flere barn og den negative skulle hindre de mindre begavede i å få barn. Den etiske debatten i dag går på forskjellen mellom medisinsk teknologi som lindrer sykdom og den som forbedrer menneskelige evner. Modafinil, et sovemiddel utviklet for narkolepsi brukes også til å øke ytelse under eksamen eller viktige møter. I sin ytterste konsekvens kan all medisin brukes for å øke menneskelige kvaliteter. Debatten om en styrt evolusjon er begrenset av angsten for å gjenta tragedien fra det tredje riket.

Hva vi minst trenger i debatten om det menneskelige potensialet er emosjonelle impulser. Alternativene for assistert reproduksjon vil øke med fremskrittene innen bio- og nanoteknologi og vi har bare sett begynnelsen på en teknologisk styrt menneskelig evolusjon. Valget står i dag mellom en liberal human eugenikk eller statlig overstyrt befolkningskontroll.

Alternativet er å fortsette som i gamle dager og overlate det hele til naturlig seleksjon, noe majoriteten fortsatt velger å gjøre.

Referanser:

1 ”Racehygiene”, Jon Alfred Mjøen 1914, Teknisk Museum.
2 Rasehygiene, en fredssak?, Apollon, UiO.
3 ”The chosen ones: The war children born to Nazi fathers in a sinister eugenics scheme speak out”, The Independent.
4 Hofmo og Gaustad og legen som gikk imot lobotomi, Psykologiforeningen og «Lobotomi i Norge» fra Riksarkivet, Riksarkivet.
5 NOU 2003: 33 Granskning av påstander om uetisk medisinsk forskning på mennesker, NOU.
6 «Network of top scientists helped ‘Angel of Death’ Mengele», Guardian.
7 Black people ‘less intelligent’ scientist claims, The Times.
8 IEET, http://ieet.org/

Bakgrunn

«Gud har skapat svarta och vita människor, djävulen derimot halfnegeren.» En komparativ analyser av Jon Alfred Mjøen og Herman Lundborgs rasehygieniske ideer i Norge og Sverige. Ca 1900-1935.», UiO.
«De høyreradikale raddisene», Klassekampen 2003.
«Eugenisk indikasjon for abort – en historisk oversikt», Tidsskrift for den Norske Legeforening.
«Menneskeverd, før og nå», Dagbladet.
«The future of neo-eugenics. Now that many people approve the elimination of certain genetically defective fetuses, is society closer to screening all fetuses for all known mutations?», Nature.

One Comment
  1. Det er ikke så nøye om Herbert spencer var tilhenger av eugenikk siden han var lamarckianer. Han trodde at man kunne arve tilegnede egenskaper, vel ihvertfall en stund. Spencer levde til begynelsen av det tyvende århundre ettersom jeg husker, og Galton foreslo eugenikk en stund etter at weismann debatten var over. (Weismann var mannen som oppdaget den moderne reproduksjonlæra og kranglet med spencer om lamarck) Det vil si at Spencer var en gammel gubbe under eugenikk debatten, en has-been.

    Så nevner du nootropics, men det har vel ingenting med eugenikk eller endret arvemateriale å gjøre? Det er imidlertid interessant med nootropics. Du nevner modalfinil. Det siste nå er metformin, et gammelt middel mot diabetes, som ettersigende hjelper mot alt mellom himmel og jord. Dessverre så får man ikke tak i nootropics om man ikke er lege.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: