Skip to content

Norsk media trenger mer av …

januar 4, 2008

Truls Lie takker for seg i Le Monde med et resymé av saker de har dekket (med min utheving):

Vi er spesielt stolte av hvordan vi i flere artikler grep an den mistenkelige og mangelfulle offisielle amerikanske forklaringen på hva som skjedde i USA 11. September 2001. Og hvordan avisen til stadighet har satt lys på statsterrorisme, den legitimerte volden enkelte statsapparat utøver mot sin egen befolkning. Vi syntes det var viktig å bringe til bords i norske hjem artikler om hvordan legemiddelindustri skaper sykdommer; bin Ladens påståtte formue; det latinamerikanske alternativet; overgrep utført i navn av «krigen mot terror»; framveksten av islamske forbryterskoler; hvordan oljereservene tørker ut, kritikk av USA erklæring av evig krig, kritikk av storgiganter som IKEA og Wal-Mart; Israelske krigforbrytelser; det andre Amerika ved siden av Bush; den franske raseriet fra forstedene; at Arafat ble forgiftet; om slummens hellige krigere; om hvilken vei Europa går; og Zapatistaenes situasjon. Og artikler spesielt om vår tids medier: framveksten av overvåkning og et nytt kontrollsamfunn; tenkningen som avfødte internett; symbolsk ulydighet; internetts betydning for motstand; politisk kunst; Mac’ens nye betydning; kamera som politisk våpen; samt sensur av norskprodusert kritisk dokumentar.

Og vi er stolte av å ha brakt fram en del filosofiske problemstillinger: Som eksempelvis serien om ateisme og religion; samfunnslønn som løsning; om man er frihetskjemper eller terrorist; grenser for internasjonal solidaritet; anarkistiske forhåpninger med de nye globale mediene; kosmopolitiske visjoner, kritisk film som virkelighetens tilbakekomst, diskusjonen av hvordan Marx’ overbygning tar over for basis, informasjon som det nye dopet, hvordan virkeligheten «produseres», og vårt tids nye intellektuelle.

Kort oppsummert det som er viktig. Når alt kommer til alt har Le Monde vært et bevis for en fortsatt fri presse (utover støtten fra Fritt Ord) i Norge. Takk for innsatsen Truls, lykke til videre.

Le Monde sliter med å beholde hodene i moderlandet Frankrike også, se «Top editors at Le Monde walk off job» fra IHT.

PS. Jeg tenkte på tema som mangler på listen men «The Top 25 Censored Stories of 2008» gjør jobben.

PPS. For ikke å glemme meta-meta-debatten (ref. Rietdijk vs. Putnam).

Reklamer

From → Politikk

3 kommentarer
  1. Det er trist at Truls Lie gir seg! :(

    Liker

  2. Nåja, Mr. Lie fortsetter da som spaltist?

    Liker

  3. Det virket som om det var han personlig som satte dagsorden i Le Monde – og jeg likte mange saker veldig godt så det er klart det er et tap. Jeg frykter det hele blir ganske platt når Vårt Land overtar. Ender det som en krysning av Klassekampen, Ny Tid og Økonomisk Rapport ispedd en dæsj Samtiden?

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: