Skip to content

Ledelse i kriminelle organisasjoner

desember 25, 2007


Ill. Et organisasjonskart norsk politi burde se nærmere på.

Av Petter Gottschalk publisert i Magma nr. 05/2007:

…Tradisjonelt vil vi kanskje tro at rollen som personalleder er viktigere, der man skal holde kustus med egne ansatte i kritiske situasjoner. Vi ønsker kanskje å tro at kriminelle organisasjoner har et lederskikt med helsefarlige ledertyper. Vi ønsker kanskje å tro at ledere i kriminelle organisasjoner lider av personlighetsforstyrrelser.

I organisasjonspsykologien kan de helsefarlige lederstilene komme i fire hovedtyper: de dramatiske, de eksentriske, de engstelige og de agressive. Den dramatiske sjefen kommer i fire utgaver – den ustabile, den hysteriske, den narsissistiske og den psykopatiske. Den eksentriske sjefen kommer i tre utgaver – den paranoide, den mystiske og den likegyldige. Den engstelige sjefen kommer i tre utgaver – den avhengige, den unnvikende og den tvangspregede. Den aggressive sjefen kommer i tre utgaver – den passivaggressive, den aggressivpågående og den selvutslettende (masochistiske).

Kanskje det er flere masochister i ikke-kriminelle organisasjoner. I kjølvannet av LO-leder Vallas fall kan det også virke som det er mange andre helsefarlige ledertyper i ikke-kriminelle organisasjoner. Selv har jeg kunnet observere tvangspregede ledere i politiet og andre ikke-kriminelle organisasjoner. (min uthevelse) Sjefen med en tvangspreget personlighetstype er disiplinert, respektfull, tankemessig begrenset, høytidelig og samvittighetsfull. Dette er en leder som oppleves som usedvanlig perfeksjonistisk, konvensjonell, formell, seriøs og samvittighetsfull. Han eller hun er opptatt av detaljer, regler, orden, planlegging og organisering, og blir fort urolig i møte med noe nytt. Vedkommende krever at andre skal underordne seg hans eller hennes måte å gjøre tingene på, og er ikke klar over de negative følelser dette vekker i andre. Andre synes vedkommende viser en overdreven hengivenhet og lojalitet til arbeid og produktivitet. Overfor kolleger og medarbeidere foretrekker denne personen å være høflig og korrekt. Han eller hun er redd for å gjøre feil og kan dermed virke ubesluttsom. Kanskje er det færre helsefarlige ledere i kriminelle organisasjoner?

POLITIKUNNSKAP
Politiet vet om mange kriminelle organisasjoner i Norge som driver sin lønnsomme forretningsvirksomhet nasjonalt og globalt. Lederne har ikke titler som «konsernsjef», «administrerende direktør» eller «divisjonsdirektør». Men funksjonene er nesten de samme. Politiet kjenner til slike toppledere i kriminelle organisasjoner her i landet, toppledere som aldri er blitt tatt. (min uthevelse) Bare ved å forstå hvordan kriminelle organisasjoner fungerer, kan man forstå organisert kriminalitet. Kanskje man kan starte med å forstå hvordan ikke-kriminelle organisasjoner fungerer…

Petter Gottschalk er professor i informasjonssystemer og kunnskapsledelse ved Handelshøyskolen BI. Han forsker nå på kunnskapsledelse i politiet.

Gottschalk burde vite hva han snakker om som organisasjonskonsulent for politiet. Finfint at politiet vet hvem mafian er – bare litt leit at de tydeligvis mangler organisatorisk kompetanse til å gjøre noe med det. Enda en dårlig unnskyldning spør du meg.

Reklamer
2 kommentarer
  1. Vi har iallfall nok kompetasne til å vite om dette inlegger kun minutter etter at du la det ut

    Liker

  2. … men ikke nok rettskrivnings-kompetanse til å utgi «dere» for å være staten sjøl. Ok, du kan være en julefull statsansatt med dysleksi eller kanskje en kvotert innvandrer.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: