Gå til innhold

Hvordan forberede seg på global utslettelse

oktober 2, 2007


Fra Anders Sandberg’s «Warning Signs for the Future«.

Som medlem av The Lifeboat Foundation Scientific Advisory Board er jeg opptatt av eksistensielle trusler, eller virkelig store smell. 

Med en eksistensiell trussel tenker jeg ikke på Sartre eller den filosofiske tradisjonen eksistensialisme, men en global katastrofe som utsletter menneskeheten. For å kvalifisere som en eksistensiell trussel må hendelsen enten utslette eller redusere menneskeheten til et nivå uten håp om forbedring. Få liker slike tanker.

Etter 11. september ble USA og vesten oppmerksomme på sårbarhet på egen jord. Hvem som stod bak terror-angrepet er fortsatt en gåte og irrelevant i forhold til omfanget og konsekvensene av hendelsen. Dette var allikevel et relativt lite smell. Det er ikke bare terror som utgjør en eksistensiell risiko. Med fremskrittene som gjøres innen nanoteknologi, syntetisk biologi og kunstig intelligens kan også teknologi utgjøre en risiko for vår eksistens.

Selv-repliserende nanomaskiner, virus som er skreddersydd som biologisk våpen eller en ondsinnet A.I. er potensielle årsaker til utslettelse av alt levende liv. Selv om slike trusler ligger langt frem i tid eller kanskje aldri vil skje er det ingen grunn til å unngå spørsmålene.

En verdensomspennende atomkrig, drastiske klimaendringer eller «peak-oil» er mer nærliggende i det globale trusselbildet. Slike skrekkscenarier blir vi daglig matet med via det kontrollerte mediabildet. Ett lyspunkt i dag er «Trafikken langt farligere enn bioterror» i Dagbladet. Opplyste borgere trenger ikke mer skremselspropaganda for å forstå at dette er virkelighet. Det vi trenger er en nasjonal og global strategi for å redusere og mitigere konsekvensene av slike hypotetiske katastrofer – før det er for sent.

Se «Nuclear War Survival Skills» av C.H. Kearny med forord av Edward Teller.

Reklamer
One Comment

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: