Skip to content

Stamceller, staten og fremtidens medisin

september 30, 2007

stamceller

Update: Den hvite paven fordømmer forskning på embryonale stamceller.

Markedet for nedfrysning av navlestrengsblod fra nyfødte er ikke stort i Norge. Foreløpig har bare 290 teknologi-optimistiske foreldre valgt denne «livsforsikringen». Danske Cryo-Save, som er representert i Norge, tar raske NOK 22.000 for en jordmor som lagrer navlestrengesblod ved fødsler. Med på kjøpet får du en garanti om 20 års lagring av blodet slik at det i fremtiden kan brukes som en kilde til stamceller og anvendes terapeutisk. Dette liker ikke staten.

Forskere ved rikshospitalet mener at dette er et «Dyrt og ubrukelig tilbud til kvinner», Aftenposten. Som all annen teknologi under utvikling vet man ikke med sikkerhet effektiviteten ved en slik behandling. Langt mindre vet man om de langsiktige konsekvensene av teknologisk utvikling. Legevitenskapen verden over har i mange år sett på stamceller som en potensiell kur for en rekke sykdommer. I den vestlige verden har etiske vurderinger bremset mye av forskningen pga. av koblingen embryonale stamceller og aborterte fostre. Kina regnes derfor i dag som en av verdens ledende innen anvendt stamcelle-forskning.

Det er mengder av etiske betenkeligheter ved stamcelle-forskning, men lagring av navlestrengsblod kan umulig sies å være en av dem. Jeg mener at i en rik sosialdemokratisk stat som Norge burde lagring av navlestrengblod være obligatorisk ved en hver fødsel. Tenk hva staten kan spare på fremtididge helse-utgifter gitt et gjennombrudd innen stamcelle forskning.

Det kan virke som om det i slike situasjoner oppstår et slags institusjonelt selvbergelses-instinkt hvor leger ubevisst viser sin avhengighet av syke mennesker. Det kan virke som om staten trenger sykdom for å leve og ikke permanente løsninger på medisinske eller sosiale problemer.

Reklamer

From → Politikk

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: