Skip to content

Profitt og befolkningskontroll foran personvern

september 22, 2007

hacker_larsI Skandinavias mest korrupte land overrasker ingenting lenger.

Når staten som skal håndheve loven selv er lovbrytere blir kriminalbekjempelse en absurditet. Vi har lenge visst at video-overvåkning har foregått uten tilsyn. Nå viser det seg at regjeringen, politi og domstoler selv har drevet uregistrert overvåkning av det offentlige rom. Meldeplikten for overvåkning er neglisjert og uskyldige borgere er blitt matet inn i et system uten oversyn. I følge Datatilsynet er Norge det landet i Europa med høyest tetthet av overvåknings-kamera. Har vi nok kamera pr. innbygger eller føler noen seg oversett?

Det lille landet vårt blir ikke mindre absurd av saker som «Folkeregister-Lars», hvor påtalemyndighet velger å forfølge en 16 år gammel hacker som avslører sikkerhetshull mens bedrifter (i dette tilfellet Tele2 og altinn.no) som tilrettelegger for identitets-tyveri går fri. Flertallet av nordmenn («folk flest») er så naive eller så skrekkslagene at de ønsker mer overvåkning, selv om den forebyggende effekten av dette er omdiskutert.

Når intelligent ungdom må tvinge bedrifter til å skjerpe håndteringen av potensielt sensitiv informasjon sier dette noe om manglende kontroll-rutiner. Problemet forsterkes når rettsinstanser og påtalemyndighet viser totalt disrespekt for egne lover.

Hva er løsningen på dette problemet? Mange mener at alle burde kunne overvåke alle og at det transparente samfunnet vil redusere kriminalitet og gjøre uregistrert overvåkning overflødig. Se «Sousveillance Society«.

Alternativet er å danne en lederløs organisasjon hvor hackere og sosiale agenter (varslere) belønnes for å avdekke svakheter i systemet.

Datatilsynet virker underbemannet og underfinansiert. Det vi trenger er strengere kontroll med kontrollørene. Vi trenger flere datakyndige frihetskjempere som ikke er redde et inkompetent politi og et korrupt rettsvesen.

Se forholdene i USA hos Wayne Madsen sin «ID-theft database«

Reklamer

From → Politikk

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: