Skip to content

Frivillig hjernevask: Le Monde intervjuer Noam Chomsky

august 4, 2007

Hver gang man spør en kjent journalist eller nyhetsanker i en større tv-kanal om de gir etter for press, eller om de blir sensurert, svarer de at de har fullstendig frihet, at de uttrykker sine egne overbevisninger. Vi vet hvordan tankekontrollen fungerer i diktaturer, men hvordan fungerer den i våre demokratiske samfunn?

Når journalister blir kritisert, svarer de faktisk raskt: «ingen har presset meg, jeg skriver det jeg vil». Det er sant. Bortsett fra at hvis de tok et standpunkt som motstred den dominerende normen, ville de ikke lenger skrevet lederartiklene. Regelen er selvfølgelig ikke absolutt – det hender at til og med jeg blir publisert i den amerikanske pressen. USA er ikke lenger et totalitært land. Men den som ikke tilfredsstiller visse minstekrav har ingen sjanse til å bli gitt muligheten til å bli en veletablert kommentator.
– Dette er dessuten en av de store forskjellene mellom propagandasystemet til en totalitær stat og måten demokratiske samfunn går fram på. Litt overdrevet, i totalitære land bestemmer staten hvilken linje som skal følges, som alle må rette seg etter. De demokratiske samfunnene opererer annerledes. «Linjen» blir aldri uttalt som sådan, den er inneforstått. Man benytter seg på et vis av en «frivillig hjernevask». Og selv de «opphetede» debattene i de store mediene befinner seg innenfor rammene man implisitt har blitt enige om, som holder en rekke motsatte standpunkt i tømmene.
– Kontrollsystemet i de demokratiske samfunnene er svært effektivt. Den mater inn retningslinjer i luften vi puster. Man merker den ikke, og man tror noen ganger man er i nærheten av en spesielt levende debatt. I bunn er dette kontrollsystemet uendelig mye mer effektivt enn de totalitære systemene.
– Ta for eksempel Tyskland på begynnelsen av 30-tallet. Man har en tendens til å glemme det, men Tyskland var det meste avanserte landet i Europa innenfor kunst, vitenskap, teknologi, litteratur og filosofi. Og deretter skjedde det på svært kort tid en fullstendig reversering. Tyskland ble den mest morderiske staten, den mest barbariske i menneskehetens historie.

Fra siste nummer av Le Monde Diplomatique. Se også «Krigføring med legemidler«.

Reklamer

From → Politikk

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: