Skip to content

«Peak oil» og offisielle oljeprognoser

juli 13, 2007

peak-oil

Offisielle energiprognoser er viktige og interessante. Det er disse mer enn 99 % av menneskene i industrialiserte økonomier mer eller mindre bevisst nå baserer sine fremtidsplaner og…….tro på. I seg selv representerer prognoser usikkerheter, noe de fleste aksepterer, bare de kan ha tillit til at størrelsesorden og retningen av prognosene er noenlunde riktige.

De fleste erkjenner at fenomenet ”PEAK OIL” vil inntreffe en eller annen gang siden olje (og naturgass) er ikke fornybare ressurser. Det som er like viktig i debatten er å forsøke å få til et estimat for NÅR dette vil skje. Dette er selvsagt en utfordrende oppgave og her er det mange aktører med ulike agendaer som gjennom ivaretakelse av sine interesser vil gjøre seg synlige i mediebildet.

Jo mer prestisje og autoritet som er tilknyttet institusjonene som publiserer prognosene, dess større tillit gis disse i offentlige og private sammenhenger forsterket blant annet gjennom jevnlig omtale i media. Normalt er det (og det bør det også være!) vanskelig å argumentere mot prognoser utarbeidet av EIA, IEA, CERA, store oljeselskaper etc., det er jo tross alt velrenommerte og seriøse institusjoner/selskaper med store staber av godt utdannede, velgasjerte, artikulerte og velkledde mennesker med mange tiår av erfaringer, som utarbeider disse rapportene/publikasjonene, og sammenlikninger mellom prognosene fra de ulike institusjonene avdekker normalt små forskjeller. Dette bidrar til å forsterke tilliten til prognosene fra de etablerte, som dermed nærmest fremstår som garantister for utviklingen.

Via Energikrise.

All respekt for peak’erne i Norge, jeg har alltid revet meg i håret over at oljenasjonen Norge ikke skal ta denne debatten alvorlig. Med alle pengene vi har tjent på olje og gass burde vi investere i løsninger for en post-peak verden. Ikke sponse globale selskaper som fremskynder prosessen – slik vi gjør i dag.

Reklamer

From → Politikk

One Comment
  1. Helt enig med det du skriver, vi bør investere i løsninger for en post-peak verden

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: