Skip to content

Enig og tro til Dovre faller

juni 27, 2007

Høygradene
Conrad Clauson, som var tatt opp i Leoparden 27. januar 1783, fikk sin mestergrad i en loge i London på høsten samme år. Han ble også tatt opp som Royal Arch Companion i London og fikk utvirket at det ble utferdiget en tillatelse til å opprette et kapitel i Christiania. Dette kapitel – eller loge – ble åpnet 6. desember 1784. Vi kan i dag ikke med sikkerhet si hvor dette skjedde, men sannsynligvis var i den såkalte Tomsegården – et hotell- og restaurant-kompleks nederst i Tollbodgaten.

Og med opprettelsen av Dovres hellige Hvælvnings Forsamling, tok frimureriet i Norge skrittet over i det som ofte benevnes høygradene. Men allerede etter 19 år – i 1803 – synes Dovre å ha hensovnet. Dels kan nok dette skyldes at initiativtakeren, Conrad Clausen, døde allerede 20. mai året etter opprettelsen. Dels kan det sees i sammenheng med den hvileperiode den frimureriske virksomhet i vårt land gikk inn i mot slutten av 1700-årene.

Les mer hos den Norske Frimurerorden.

Ironisk nok er dagens Conrad Clausen en megler i mosen (se Dagens Næringsliv), som også var på besøk i London – og lærte noe om de «høyere grader».

Reklamer
Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: