Skip to content

Svenske IT-spioner får super-maskin

juni 6, 2007

signal-intelligence

… Sveriges elektroniske etterretningsorganisasjon, Försvarets Radioanstalt, (FRA), har nå bestilt en superdatamaskin fra HP som skal være en av verdens kraftigste. Ifølge Ny Teknik («FRA köper gigantisk superdator från HP») skal maskinen brukes til kryptologi og informasjonssikkerhet... Installasjonen var hemmelig og ingen av selskapene kunne fortelle hvem som var bestilleren… Hva maskinen skal brukes til er fortsatt hemmeligholdt, men det er spekulert på om den skal brukes til overvåking av all Internett-trafikk inn og ut av Sverige.

Det er kjent at FRA har ønsket å gjøre dette for Sveriges sikkerhet. Kjøpet har kostet flere titalls millioner kroner, og består av et kluster med 2.128 bladservere fra HP. Den teoretiske beregningshastigheten er 182 Teraflops, som gjør den til et av verdens mest kraftige datamaskiner. I år 2000 var FRAs daværende supermaskin fra Sun Microsystem den 44. raskeste i verden. Men i løpet av de siste årene har ingen FRA-maskiner vært listet blant de 500 mest kraftige av verdens datamaskiner.

Til sammenligning har NTNU i Norge investert i det de kaller Nordens kraftigste superdatamaskin fra IBM (7,5 Tflops/s), som blant annet skal betjene Meterologisk Institutt som den største brukeren med nøyaktig operasjonell værvarsling de neste fire årene. Den kraftige tallknuseren kostet 30 millioner kroner.

Avslørende informasjon via Se også «Forsvaret vil ha milliardsatellitt» fra F (Forsvarets Forum, 2006). Følg med på utviklingen i Sverige fra Red Ice Creations som bla. dekker HAARP.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: