Skip to content

Som sendt frå himmelen?

mai 16, 2007


Ein dag tek olja slutt. Kan hende er det thorium – med namn etter guden Tor – som kan redde verda frå energi- og klimakrise.
…Nå syner det seg at dette stoffet kan få Noreg til å gnistre – om styresmaktene vil. Noreg er nemleg verdas tredje største thoriumnasjon, etter India og Australia. Så langt er det påvist førekomstar på om lag 180 000 tonn thorium her til lands. Det utgjer ein verdi anslått til tusen gonger større enn oljefondet.
…Det særskilte er at den fungerer gjennom å forsterke energi som vert tilført. Ulikt konvensjonelt reaktorbrensel, som uran 235, er ikkje thorium fissilt: Det spaltar seg ikkje av seg sjølv, men treng ei ytre energikjelde for å bli spalta. Kjernereaksjonen vert driven av ein partikkelakselerator som endrar thorium til uran (233). Akseleratoren skyt ut ei stråle som spaltar det produserte uranet. Om ein slår av denne strålen, stoggar prosessen opp. Dermed er det, slik professor Lillestøl forklarar det, ei enkel sak å styre reaktoren slik at kjernereaksjonen ikkje kjem ut av kontroll.

Les mer hos Gemini.

Reklamer

From → Teknologi

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: