Skip to content

Nå fører piratkopiering til arbeidsledighet

april 2, 2007

Flyktninger (Justisminister Grete Faremo og Carl I Hagen sendes ut av landet), 1995. Maleri av Rolf Groven.

Grete Faremo, direktør for juss og samfunnskontakt i Microsoft Vest-Europa og tidligere justisminister (Arbeiderpolitiet), konkluderer med at piratkopiering fører til arbeidsledighet. Faremo må sies å krisemaksimere en god del ved utsagn som «Norske politikere burde våkne når norske, suksessrike gründerbedrifter må kaste inn håndkleet på grunn av regelrett tyveri.» Ved et raskt oppslag på Funcom (i Norge) ser man at de hadde et driftsresultat i 2005 på NOK 66 553 000 og et årsresultat på NOK 20 515 000. Dette er en økning fra 2004. Ser det ut til at de «kaster inn håndkleet»?

At PC-spill som ikke er nettbaserte har en mørk fremtid har ingenting med piratkopiering å gjøre, det handler om nye krav fra forbrukeren og nye distribusjonskanaler for dataspill. Funcom legger ikke ned slik man kan få inntrykk av fra Faremo, de endrer forretningsstrategi. At Faremo har problemer med å skjønne denne utviklingen er ingen overraskelse, hun jobber tross alt for kanskje verdens mest bakstreverske datafirma, Microsoft. Noen har passet på pengesekken til Bill Gates, og det med noe helt annet enn ingeniørkunst.

Et annet poeng som suser Faremo forbi er enkelte mediekonsumenters budsjett. Tenåringer i dag har ikke råd til å kjøpe nye dataspill annenhver uke (tiden det ofte tar å bli lei et dataspill) og har derfor ikke kjøpt flere dataspill selv om de ikke hadde piratkopiert. Underholdningsbransjen er også kjent for å blåse opp tapene sine.

Ifølge internasjonale undersøkelser er hver tredje programvare som distribueres i dette landet, stjålet. For 2005 er dette anslått til et inntektstap i Norge for produsentene på 169 millioner dollar eller over 1 milliard norske kroner. Dette utgjør et ikke ubetydelig antall arbeidsplasser, både ute og hjemme. Norge ligger her også dårligst an blant våre nordiske naboland.

I følge hvilke internasjonale undersøkelser? Undersøkelser som er gjennomført av bransjen selv. Andre undersøkelser viser det motsatte, at underholdningsindustrien aldri har tjent mer penger og at fildeling er gratis markedsføring. Slike forhold blir aldri tatt med i beregningene til industrien.

In a study recently published in the Journal of Political Economy, Felix Oberholzer-Gee, an associate professor at Harvard Business School, concludes that file-sharing downloads “have an effect on sales that is statistically indistinguishable from zero.”

Fra «Prof says no sales loss from piracy» i The Harvard Crimson.

Jeg er enig med Faremo på ett punkt; norske politikere må våkne opp! De må våkne opp og forstå trusselen fra en grådig mafialignende underholdningsindustri som setter egen profitt foran personvern, ytringfrihet og teknologisk utvikling.

Les mer av tøvet til Faremo i Aftenposten.

Reklamer

From → Politikk

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: