Skip to content

Nanoetikk takk

mars 19, 2007

nanocover

Bladet Forskningsetikk har en artikkel om nanoteknologi og dens effekt på mennesket og naturen. En veldig forsiktig tilnærming til nanotech og etiske spørsmål, faktisk så forsiktig at det eneste jeg kan se av etiske vurderinger er her:

 – Føre-var-prinsippet må også gjelde for forskersamfunnet. Det innebærer at forskere må identifisere usikkerhet og fareelementer, initiere forskning på utilsiktede konsekvenser og lære seg å kommunisere usikkerhet til andre forskere og beslutningsmyndigheter, sier Strand.

og…

– Kombinasjonen av nanoteknologi og andre teknologier skaper blant annet nye muligheter for overvåking gjennom biosensorer, «usynlige» kameraer og elektronisk sporing. Det vil gi de som arbeider med personvern, store utfordringer. Et annet viktig moment er den stadig økende kløften mellom fattige og rike i verden. Kan vi sikre en rettferdig fordeling av tilgang til og utnyttelse av nanoteknologien? spør han.

Vitenskapsetikk er ikke lett – hvordan kan en forsker vite at hans lille bidrag vil være dråpen som får utviklingen til å løpe løpsk? Hvordan systematisk overvåke risiko i en verden hvor kunnskapen er distribuert og Kina eller Iran er like teknologisk avansert som et vestlig land. For ikke å si postboks-selskapet med undergrunnslaboratorie på Bahamas. Hva skjer med økonomien og fordelingen av materielle goder når molekylære fabrikker kan masseprodusere ALT? Slike etiske vurdering og spørsmål burde være like viktige selv om de ligger noen år frem i tid.

Les mer hos Forskningsetikk.

Reklamer
Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: