Skip to content

Storebror ser mer og mer

mars 13, 2007

bantam

Torkel Brekke fra Civita skriver en rørende bra artikkel i Dagbladet om overvåkningssamfunnet, «Storebror ser mer og mer«. Intelligent, reflektert og humoristisk ordkunst på sitt beste.

«Arkivert informasjon virker så nøytral. Den bare ligger der og venter på å komme til nytte. Men under visse omstendigheter er informasjon dødelig. Stater kan gjøre mye fint, som å lage veier og sykehus. Stater er også det farligste som finnes – det har de vist igjen og igjen siden de oppsto en gang på 1600-tallet. Norge er et koselig lite land, og den norske løven biter sjelden. Men hvis et ondskapsfullt regime kommer til makten, slik det for eksempel gjorde under den andre verdenskrig, blir informasjon om samfunnets borgere livsfarlig.»

Vi lærer også at overvåkningskamera ikke reduserer kriminalitet, om det militære overvåkningssystemet Echelon og Bentham’s Panopticon (se bildet). Et altoppslukende usynlig overåknings-konsept som blir godt beskrevet i filmen A Scanner Darkly.

Echelon var «konspirasjonsteori» helt til EU dokumenterte dets eksistens i 2001. En av årsakene til at dette militære systemet ble avslørt var at Boeing hadde et usannsynlig lite lavere tilbud enn Airbus på rutefly til Sør-Afrika, noe som nødvendigvis vekket mistanke. Boeing hadde da brukt (misbrukt) et militært system til å overvåke budrundene for å legge seg lavere enn Airbus.

Se også et nyhetsinnslag fra Dagbladet TV om snakkende overvåkningskamera i England.

From → Politikk

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: