Skip to content

Kapittel 7

februar 6, 2007

Untitled-8

Eliezer speilet seg i det blanke keramiske belegget som dekket veier, fortau og offentlige områder i Tokyo. Det keramiske belegget inneholdt en rekke sensorer som regulerte temperatur, friksjon og farge. Om dagen var det neste helt svart om natten lyste den svakt. Når biler eller mennesker gikk på den endret overflaten seg til et ruglete mønster for å skape friksjon. Urørt var den som et speil.

Fra små proteser i ørene kom musikk som var generert av en kunstig intelligens han selv hadde utviklet. Musikken var tilpasset hans dype kontemplasjon og var diskret og virket beroligende. Eliezer var 40 år gammel, men han så ut og følte seg som en 20-åring. Fra han var liten hadde han utviklet software som imiterte menneskelig intelligens, logikk og følelser – kunstig intelligens. Hans livsverk var i dag statsminister i Japan.

Japan var det første landet i verden til å velge en kunstig intelligens som statsminister. Faktisk var hele den offentlige administrasjonen i Japan basert på en massiv samling av kunstig intelligens. Den utførte oppgaver fra diplomatiske forbindelser til innenrikspolitiske og økonomiske reguleringer.

Takket være dette systemet var Japans økonomi verdens mest stabile. Det var først de siste årene at Singu, som samlingen av kunstige intelligens ble kalt, hadde oppnådd en inkrementelt og rekursiv selvforsterkende kapasitet. For hver dag Eliezer sjekket kildekoden hadde den endret seg for å raskere og mer effektivt kunne gjennomføre sine kalkulasjoner. Det var som om Singu hadde blitt selvbevisst. Eliezer visste dette en dag måtte skje, han var bare usikker på hvordan Singu ville takle det.

Eliezer hadde flyttet fra USA etter statskuppet, totalitære regimer var ikke kompatible med kontroversiell forskning. Europa eller Japan var hans eneste mulige destinasjoner. Siden han var en av verdens fremste forskere innen kunstig intelligens var ikke valget vanskelig. Han hadde søkt om visum i Tyskland og Japan og fått tilbud om ekstremt godt betalte jobber i begge landene. Japan var allikevel landet hvor forskning og utvikling var høyest prioritert. Allerede i 2020 hadde flere selskap i Japan prototyper på molekylære fabrikker, et forskningsområde han kjente godt til. Hans store drøm var på bruke Singu til å programmere eget hardware for ytterligere å øke dens kapasitet.

Akkurat nå, der han satt og stirret tomt inn i sitt eget speilbilde var det hvordan Singu ville reagere på hans spørsmål. Hvordan ville en allvitende superdatamaskin reagere på at vi visste den ville bli som oss, uten å fortelle det. Eliezer bestemte seg for å konfrontere Singu med de store spørsmål legenden Alan Turing hadde formulert for å avdekke om en datamaskin var selvbevisst. Var det fortsatt en tom regnemaskin eller var den ugjenkjennelig fra et menneske. Et menneske som leste all litteratur, så alt som skjedde, løste alle problemer, besvarte alle spørsmål – hele tiden.

Eliezer hadde med fortvilelse sett hvordan verden hadde nærmet seg stupet. For Japans del var dette ikke irrelevant selv om de var selvforsynt på alt fra energi, mat og vann til friske intelligente mennesker. Mye takket være Singus evne til å optimalisere samfunnsoppgaver var Japan en idyll i en verden utarmet av krig, sult og sykdom. Hvis Singu fikk tilgang på beslutningstagning på globalt nivå ville verdens problemer være løst på kort tid.

”Xboard”, hvisker Eliezer og en rund metallisk disk svever inn foran han. Da han hopper på den gummibelagte disken spretter et kontrollbord med styrespak opp. Ved hjelp av noen tastetrykk er sensorene i bakken koblet til styringssystemet for den ellers autonome robotheisen og gjør ferden til statsministerens kontor rask. Bakdøren til serverrommet var diskret plassert ved siden av parkeringshuset. En egen heis var utstyrt med komplett biometrisk adgangskontroll for laboratoriet. En digital titt på iris og en flis av hud var alt som skulle til for at alle rettigheter ble aktivert.

Serverrommet var kaldt og tilnærmet lydløst. Her stod 1000 servere med en million TerraHerz prosessorer. Hvert sekund kalkuleres optimal forvaltning av ca. 50 % av den totale realverdi av Japan. Singu og hans medhjelpere sørget for rent vann, elektrisitet, oppvarming, transport, helsetjenester, finansielle tjenester, politi og forsvar. Eliezer var stolt av hva han hadde skapt. I motsetning til andre statsforvaltninger han hadde studert hadde Singu smertefritt løst flere problemer enn den hadde skapt..

”Velkommen kjære mester. Du har 3 nye meldinger. Jeg har ett nytt sakskompleks jeg ønsker å konsultere med deg.”. Eliezer satte seg ned foran kontrollpanelet, aktiverte stemmegjenkjenning og lente seg tilbake. ”Les meldinger” er alt Eliezer sier og Singu starter avlesning av meldingene. Diverse informasjon om antallet nye oppgraderinger, justeringer og tilpasninger av kildekoden listes med teknisk presisjon.

Singu kobler fra autopilot til interaktiv kunnskapsbank modus – ”Det første sakskomplekset angår den synkende verdien av aksjeinvesteringer forbundet med oljeindustrien. Japans internasjonale investeringer har falt med 60 %. Et internasjonalt firma, Guild Inc., solgte ut alle sine poster dagen før nyheten ble publisert. Jeg mistenker at de er involvert i et fingert børskrakk. Hva tror du?”. Stemmen til Singu var behagelig å høre på, hva han sa var sjeldent særlig oppløftende.

For å håndtere denne påkjenningen valgte mange forskere innen kunstig intelligens og roboter å prøvekjøre egne oppfinnelser for å utjevne forskjellen i intelligens.. Eliezer var biokonservativ og hadde alltid hatt en naturlig skepsis til å tukle for mye med sin egen biologi. Hans foreldre hadde valgt pre-natal genetisk diagnose når de hadde unnfanget han. Som en følge av dette hadde han alltid strebet etter realisering av sitt genetiske potensial, innenfor rammene av hans genetiske arv og med respekt for sine begrensninger.

Eliezer hadde allikevel valgt en gyllen middelvei. Operert inn i kraniet satt en rekke beholdere med utvalgte neurokjemiske stimulanter. I særdeles krevende situasjoner var den menneskelige hjerne ikke tilstrekkelig og Eliezer ønsket å teste Singu grundig. Han trengte det lille ekstra som ville gi så mye mer uttelling. Eliezer aktiverte den riktige mixen for å kunne bruke Singu på best mulig måte, han hadde uformelt kalt kombinasjonen han nå tok ”Singu-boost”.

Et annet etisk dilemma han ikke hadde mulighet til å dvele ved var den biologiske koblingen til Singu. Som en innøvd konvensjon brettes høyre øreflipp forover og en sort radiosender plasseres og begynner å lyse grønt. ”Aktiver neuroradio”, sa Eliezer og lukker øynene. Følelsen av å fylles med diagrammer og illustrasjoner av fantastisk komplekse problemstillinger får hårene til å reise seg på de tynne armene hans. Et visuelt kart av Singu sine prioriterte interne prosesser strakk seg i uendelighet gjennom synsfeltet.

Et stort område var dedikert en rekke aksjeposter forbundet med oljebransjen. Eliezer husket Royal Dutch Shell fra strategiundervisningen, i følge opplysninger hentet av Singu var de nå konkurs. Et annet område viser avisoppslag om The International League of Bankers og deres koblinger til tvilsom aksjehandel, bilder av et sprengt kontorbygning med kommentarer fra en TV kanal.

Foran den fortsatt brennende bygningen står en høyst presentabel men tydelig nervøs nyhetsoppleser.
– ”I en tragisk utvikling innen det franske engasjement for avsløring av internasjonal korrupsjon er lokalene til C- totalt ødelagt av foreløpig ukjente årsaker.” – ”Vi har fått tak i eieren av kvartalet, Frank Schibstad. Hva har skjedd her?”
– ”Vi har motatt informasjon om at en gruppe terrorister med Iransk bakgrunn har påtatt seg ansvaret for bombingen. En kriminell etterforskning er startet. Videre informasjon om saken kan fås fra politiet.”. Frank hopper raskt inn i en ventende bil og forsvinner i Parisnatten og Singu avbryter den sensoriske fordypningen.

From → Fiksjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: